Žerminal


Autor: Emile Zola
Germinal je trinaesti roman u dvadesettomnoj seriji Émilea Zole "Les Rougon-Macquart". Roman koji se često smatra Zolinim remek-djelom i jednim od najznačajnijih romana u francuskoj tradiciji, roman - beskompromisno oštra i realistična priča o štrajku kopača uglja u sjevernoj Francuskoj 1860-ih.
$ 1,65

Naslov se odnosi na naziv mjeseca iz Francuskog republikanskog kalendara, proljetnog mjeseca. Germen je latinska riječ koja znači "sjeme"; roman opisuje nadu u bolju budućnost koja se širi među rudarima.

Okvir romana čini štrajk u jednom rudniku kamenog ulja; radnja se zbiva čas u utrobi zemlje a čas izvana. Paralelno pobliže upoznajemo obitelj Maevih. Oni već stoljećima rade u rudniku Vore izlažući se tako mogućnosti od svakodnevne pogibelji – na koju su već oguglali. Obitelj čine: stari djed Bonmore, otac Tusen Mae, Maeva žena, Zaharije – najstariji sin, Katarina – najstarija kći, Alzira – nešto mlađa, zatim Žanlen – jedanaestogodišnjak, Lenora i Anri te nedavno rođena Estela. Svi oni rade u rudniku osim Alzire koja pomaže majci u kući jer je grbava te Lenora, Anri i Estela koji su još posve mala djeca. Rad u rudniku je vrlo naporan i iscrpljujući pa radnici dolaze kući veoma umorni i gladni dok je zarada naravno vrlo mala – jedva s pozajmicama krpaju kraj s krajem.

Roman je do sada imao pet filmskih adaptacija i dvije televizijske produkcije i smtra se najuspješnijim francuskim romanom.

Oznake proizvoda
Kupci koji su kupili ovaj proizvod kupili su i