10 najvećih zabluda o vaspitanju


Ralph Dawirs i Gunther Moll sada su uzeli u obzir 10 najvećih grešaka u odgoju i zabavno pisali o tome koliko je danas ažurirana (još uvijek) uobičajena odgojna praksa.
Besplatna dostava
$ 8,20

Kad dva neuroznanstvenika pišu o odgoju, zvuči uzbudljivo - na kraju krajeva, kao edukator, želite znati šta radite pogrešno i kako biste to mogli učiniti bolje.

Ralph Dawirs i Gunther Moll sada su uzeli u obzir 10 najvećih grešaka u odgoju i zabavno pisali o tome koliko je danas ažurirana (još uvijek) uobičajena odgojna praksa.

"Sve pojedi iz tanjira" i "Samo se rad računa!" dva su takva klasika. Koji otac ili majka nikada nisu brinuli o optimalnom unosu hranjivih tvari za svoje dijete? Ljudi ne vole raditi s pritiscima i prijetnjama. I danas je već dobro poznato da su takve metode prilično kontraproduktivne i da se dijete ili uplaši ili vas više ne shvaća ozbiljno.
Čak i u tom saznanju, takvi principi i dalje postoje.

Ali kako bi trebalo izgledati 'dobro' obrazovanje?

Dawirs i Moll dospjeli su do suštine stvari, a da nisu nametnuli neki određen šablon. I na kraju, nije tako teško odgajati dijete da bude sretno.

Knjiga nije obrazovni vodič - i to je dobra stvar! Ne biste trebali očekivati ​​nikakve posebne savjete. Kao čitatelj, zasigurno ćete navesti na razmišljanje. Na primjer kada je u pitanju televizija. U SAD-u, na primjer, postoji televizija BabyFirstTV, čija ciljna grupa uključuje djecu od 6 mjeseci do 3 godine. Stanica oglašava da su njeni dnevni programi "zanimljivi i zabavni, dok noćni programi smiruju vašu bebu i raspolažu je za san". Nije ni čudo što postoji takav kanal jer 70% djece mlađe od 2 godine u Sjedinjenim Državama svakodnevno gleda televiziju i video zapise. Televizija nije toliko popularna u balkanskim porodicama, ali barem mnogi roditelji u ovoj zemlji također koriste televiziju kao dadilju. Autori u posebnom poglavlju objašnjavaju koliko je to besmisleno - ali ne demoniziraju u potpunosti medij televizije. Kod starije djece odabrani programi mogu se vidjeti umjereno. Danas će biti teško prebroditi to. Međutim, ni stariju djecu ne biste trebali gurati ispred televizora - samo da biste imali malo mira i tišine između.

Deset pitanja koja zauzimaju centralno mjesto su:

  1. Da li je roditeljima potrebna roditeljska dozvola?
  2. Mala djeca, male brige?
  3. Da li vas hrana čini velikim i snažnim?
  4. Čini li vas televizija glupim?
  5. Da li su računari opasni?
  6. Je li odgoj samo ozbiljan posao?
  7. Da li se performanse samo računaju?
  8. Majka ili najbolji prijatelj? Kakav otac takav sin?
  9. "Korumpirana omladina" - jesu li norme i vrijednosti još uvijek ažurirani?
  10. "Sve dok mi stavljate noge pod stol" - treba li mladima obrazovanje?