Afirmisani autori

Objavili ste knjigu, ali želite je plasirati u elektronskoj ili audio formi?

Amber Vam omogućava da u roku od 48 sati objavite svoje autorske knjige bez ikakve novčane naknade ili tehničke pripreme. Podijelite svoja izdanja sa svijetom i ostvarite zaradu od svog rada u digitalnom okruženju, štiteći svoja autorska prava od nelegalnog širenja vaših knjiga na internetu.

Zašto objaviti knjigu u elektronskoj formi?

Digitalno online okruženje posljednih 10 godina značajno je unaprijeđeno, a masovnija upotreba smart telefona i tableta u svakodnevnim aktivnostima za skoro sve generacije postala je uobičajna. E-knjige su pronašle svoje posebno mjesto korištenjem mobilnih smart uređaja te je i njihova plasiranost tokom 2010-tih godina postala veća. Elektronske knjige su također omogućile legalnu alternativu lahkog pronalaska mnogih izdanja do kojih je u štampanoj formi teže doći, te brojne tehničke mogućnosti prilagođavanja željama i potrebama korisnika (od veličine fonta, načine pregleda teksta, tekstualnog pretraživanja knjige i druge funkcionalnosti). Jedna od velikih prednosti jeste i da je elektronska knjiga kao digitalni proizvod dostupna odmah po kupovini, bez troškova dostave te je pristupačna svakom korisniku bez obzira iz koje države svijeta dolazi.

Zašto objaviti knjigu u audio formi?

Audio knjige su sve popularniji format u svijetu izdavaštva. "Knjige koje ne čitate" a opet su "pročitane" omogućuju korisniku da u vremenu velike mobilnosti, manjka vremena ili fleksibilnosti u radu istovremeno slušaju izdanja koja žele. Audio knjige također imaju svoje meta podatke, te se mogu preslušavati po poglavljima. Određena istraživanja iz oblasti komunikologije i psihologije potvrdila su da slušanje knjige unaprijeđuje razumijevanje teksta, doprinosi boljem pamćenju suštine sadržaja i teme knjige te omogućava slušaocu da lakše rezimira preslušano djelo. To ne znači da ne bi trebalo i pročitati preslušanu knjigu, nego znači veći izbor i što potpunije shvatanje poruke knjige.

1. Registracija kao korisnik

Sve što je potrebno jeste da registrujete svoj korisnički profil na našoj platformi i javite se na autori@amber.ba sa Vašim prijedlogom izdanja, uz kratak opis i sažetak Vašeg rada.

2. Redakcijski pregled

Naš redakcijski tim pregledat će Vaš rad i javiti Vam da li Vaš rad ispunjava uređivačke kriterije izdanja na našoj platformi. Iako smo liberalno otvoreni za pisanu riječ, Amber ne podržava bilo kakva izdanja koja direktno pozivaju na mržnju, erotska djela niti djela koja promovišu nasilje. Za stručna djela potrebna Vam je najmanje jedna profesionalna nezavisna recenzija od priznatog stručnjaka iz oblasti kojoj pripada Vaša knjiga.

3. Ugovor o autorskim pravima

Nakon prihvaćanja Vaše knjiga za plasman na platformi, s Vama sklapamo Ugovor o autorskim pravima, kojim se definišu naše međusobne obaveze i prava.

4. Tehnička priprema i postavljanje u katalog

Vašu knjigu pripremamo u elektronski format i sa potrebnim podacima plasiramo na platformu. Vi dobijate pristup svom panelu putem kojeg pratite prodaju, statistiku i ostale podatke u vezi vaše knjige.

Promovišite svoju knjigu!

Život knjige počinje onda kada pronađe mjesto kod svojih čitalaca. Vaša knjiga je vjerovatno već pronašla svoje prve čitaoce a sad je vrijeme da proširite svoj krug vjernih čitlaca. Pratite naš blog putem kojeg dajemo korisne savjete kako doći do što većeg broja čitalaca i pronaći se u svijetu pisane riječi... Jer Vaša priča tek započinje :-)

question_answer Interesuje me i...

Da li naplaćujete mjesečne naknade za prodaju knjige?

Amber ne naplaćuje niti će ikada od Vas tražiti bilo kakve fiksne mjesečne naknade zbog plasmana na našoj platformi. Radimo na principu provizije po prodatoj knjizi.

Na koji način uzimate proviziju po prodatoj knjizi?

Provizija po knjizi iznosi 35% i ona se obračunava na Vaš iznos cijene knjige kojeg vi određujete. Provizija za audio knjigu iznosi 45% i onda su obraćunava u sklopu cijene audio knjige.

Da li moje knjige preuzimaju (downlouduju) u elektronskom ili audio formatu?

Vaša izdanja se nikada ne preuzimaju kao datoteka (file) u bilo kojem formatu. Amber je digitalna platforma koja omogućava čitanje isključivo putem svog web čitača za e-knjige i putem svog audio playera. Korisnici mogu pristupiti platformi sa svojih uređaja i isključivo čitati i slušati knjige putem svojih web preglednika (Chrome, Firefox, Opera, Edge)

Ko određuje cijenu knjige?

Cijenu knjige određujete Vi, i slobodni ste uvijek je korigovati. Treba imati na umu da su elektronske knjige su jeftinije od štampanih knjiga, što ih čini pristupačnijim. Ipak Amber ima algoritam preporučene cijene koji Vam može pomoći da odredite pristupačnu i privlaču cijenu po kojoj će korisnici što više kupovati Vaše knjige. Cilj nam je da što veći broj korisnika budu Vaši čitaoci.

Šta ako želim odustati od prodaje knjige?

To možete uraditi kada god želite, bez ikakve naknade, uz napomenu prema našem uređivačkom kolegiju najmanje 15 dana unaprijed. Knjiga će biti dostupna do tekućeg mjeseca, a nastupanjem novog, bit će uklonjena iz naše baze. Sav Vaš dotadašnji neisplaćen profit bit će Vam isplaćen na vrijeme.

Drugi izdavač je izdao moju knjigu, ali nije prisutan na platformi. Mogu li ja samostalno prodavati svoju knjigu?

Prije nego se odlučite biti dio Ambera, neophodno je da provjerite Vaš ugovor sa Vašim izdavačem koji je plasirao Vašu knjigu u štampanom izdanju, te dodatno provjerite da li ste regulisali prava za elektronsko ili audio izdanje Vaše knjige. Ukoliko ste na bilo koji način prenijeli svoja autorska prava na određen period izdavaču i za elektronsko ili audio izdanje, onda samostalno ne možete plasirati Vašu knjigu na našoj platformi. Ako biste ipak i pored toga voljeli i da se Vaša izdanja nađu na našoj platformi, preporučujemo Vam da kontaktirate Vašeg izdavača te mu iskažete Vaše interesovanje i preporuku da postanu dio Amber platforme. Naravno preporučujemo Vam i da se upoznate sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima Bosne i Hercegovine, posebno članom 90. koji precizira izdavačko pravo prvenstva u pogledu reprodukcije već štampanih knjiga u elektronski ili audio oblik.

Također, ukoliko niste iz Bosne i Hercegovine, ili niste izdali knjigu na području BiH, upoznajte se sa zakonskim regulativama zemalja iz regije:

Republika Srbija - Zakon o autorskom i srodnim pravima

Republika Hrvatska - Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima

Crna Gora - Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima

Kako isplaćujete ostvareni profit od prodaje moje knjige?

Ostvareni profit od prodaje knjige isplaćujemo na mjesečnom principu, ukoliko je ostvaren profit veći od 100 KM u periodu od 30 dana. U svakom narednom mjesecu isplaćujemo profit ostvaren u proteklom mjesecu, tj u proteklih 30 dana, a Ugovorom je moguće definisati i duži period za isplatu profita (npr, 3, 6 ili više mjeseci). Zapamtite, obavezan minimalan iznos koji trebate ostvariti da bi Vam bilo isplaćeno jeste 100 KM. Cjelokupan iznos se isplaćuje isključivo na Vaš tekući bankovni račun, u BAM (KM) valuti.

Šta ako ne uspijem u 30 dana ostvariti takav promet u prodaji knjige?

Ništa se ne brinite, sav neisplaćen profit uvijek ostaje u Vašoj i našoj evidenciji. Sav ostvaren profit manji od 100 KM u toku 30 dana prenosi se u sljedeći mjesec i tako dalje, sve dok ne ostvarite zaokruženje iznosa na minimalno 100 KM, kada možete tražiti isplatu ostvarenog profita.

Da li Amber prodaje i štampana izdanja moje knjige?

Naša platforma je trenutno usmjerena samo na digitalne proizvode te ne otkupljujemo štampana izdanja od autora ili izdavača. Ali Vas podržavamo u prodaji i vaših štampanih izdanja tako što dodamo link (drugi online shop ili email) u opisu detalja o Vašoj knjizi putem kojem korisnici mogu da kupe i Vaše štampano izdanje knjige.

Imam izdanja i na engleskom jeziku. Mogu li ih plasirati putem Ambera?

Iako je Amber primarno platforma za knjige na bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku, ukoliko ste izvorni autor izdanja na engleskom jeziku, onda ste slobodni da prodajete svoja izdanja i na engleskom jeziku. Opis i detalji o knjizi također na Amberu moraju biti na engleskom jeziku, ali ne zaboravite da je cjelokupna platforma dostupna samo na prethodno spomenutim jezicima naroda Zapadnog Balkana.

Šta ako imam određena izdanja već u audio formatu?

Sva vaša izdanja koja želite da se nađu u našoj audioteci, a imate snimljene možete plasirati slobodno, ukoliko ispunjavaju tehničke kriterije naše platforme. Podržavamo posebno audio knjige koje čitaju njihovi autori, koji se na taj način posebno povezuju sa svojom publikom

Šta je DRM zaštita?

Amber.ba kao Vlasništvo OD Amber za digitalna izdanja knjiga primjenjuje DRM zaštitu. To znači da korisnik može čitati i slušati knjige na maksimalno tri uređaja, kroz tri prijave istovremeno. DRM (Digital Rights Management) predstavlja skupinu različitih tehnologija koje kontroliraju kako se određen digitalni proizvod koristi, distribuira ili prilagođava korisničkim potrebama i željama. DRM zaštita je prisutna u industriji programiranja, gaminga, digitalnog izdavaštva ali i različitih hardware komponenti kojima proizvođači ugrađuju posebne zaštite od nelegalnog modificiranja. Knjige, u štampanoj ili digitalnoj formi, predstavljaju intelektualno vlasništvo izvornog autora, odnosno izdavača, te je pokušaj njihovog nelegalnog distribuiranja, kopiranja ili umnožavanja, u štampanoj ili digitalnoj formi zabranjeno domaćim i međunarodnim pravnim aktima. U cilju što veće zaštite digitlanih izdanja, Amber posebno posvećuje pažnju razvoju svih sigurnosnih aspekata na platformi, a posebno zaštiti izdanja.

Da li imate dodatne usluge koje bi mi mogle pomoći?

U svojoj ponudi Amber.ba ima dodatne usluge koje olakšavaju autorima i piscima u plasmanu njihovih dijela, poput personalizovane web stranice (ime-prezime-autora.amber.ba ili naziv-knjige.amber.ba), marketing knjige ili autora na platformi i druge. Pogledajte našu ponudu dodatnih usluga, ako ste zainteresovani.