Buybook

O NAMA

Knjižarsko-izdavačku kuću Buybook osnovali su 26. 12. 1996. godine u Sarajevu književnici Goran Samardžić i Damir Uzunović. Buybook je jedna od najvažnijih izdavačkih kuća i knjižara u Bosni i Hercegovini, s oko 50 objavljenih naslova godišnje. Također, Buybook je i visoko cijenjen u regionu kao veoma prepoznatljiv i jedinstven knjižarsko-izdavački brend i do sada je objavio preko 400 naslova, kako domaćih autora, tako i svjetskih.

Buybook pokušava i uspijeva uspostaviti kakav takav red na haotičnom bosanskohercegovačkom tržištu knjiga na kojem su se u posljednje vrijeme počele prepoznavati, tražiti i kupovati knjige domaćih izdavača. Redakcija izdavačke kuće Buybook, koju čine tri urednice, nekoliko lektora, DTP-ovaca i dizajnera, zadužena je za rad na Buybookovim naslovima i promovisanju pisane riječi i kulture. Izdavačka djelatnost odlikuje se visokim stupnjem profesionalnog pristupa svim segmentima rada na Buybookovim naslovima: preko pažljivog odabira naslova, komuniciranja s agencijama, do direktnog rada s autorima, zatim angažovanja najboljih književnih prevodilaca, preko zanimljivog dizajna, dobrog preloma i kvalitetne štampe.

U knjižari Buybook u Radićevoj ulici u centru Sarajeva, smiještena je redakcija i direkcija izdavačke kuće, a posjetioci i kupci imaju priliku da koriste i posebnu prostoriju koja funkcioniše kao Klub knjige gdje mogu uživati u čitanju knjiga uz kafu, čaj i sokove. U taj klub svakodnevno svraća značajan broj kulturnjaka i književnika iz BiH, svih generacija.

Od 2016 godine izdavačka kuća Buybook organizator je međunarodnog festivala književnosti poznatog pod imenom BOOKSTAN.

mail_outline

info@buybook.ba

phone

+387 33 552 745

location_on

Radićeva 4, 71000 Sarajevo

Sortirajte kao
Prikaz
po stranici

Brodska cesta bb

Ova memoarska proza, nastala na temelju bolnog iskustva, protkana nesvakidašnjim smislom za humor i voljom za životom, ispisana je na temelju autoričine biografije, koju je obilježio prerani gubitak oba roditelja i odrastanje s mlađim bratom.
1.322,76 дин.

Ruka iz krasnog Niotkud

"Knjiga Ruka iz krasnog Niotkud poetsko je ostvarenje koje će dotaknuti ono najbolje u vama, jer se bez sumnje radi o poeziji visokih dostignuća, na tragu onoga što je Sarić do sada pisao i dostojno renomea kojeg kao pjesnik uživa."
420,28 дин.

Rahat u Dokumu

U vrijeme kada uslijed razvoja tehnologije i svekolike prisutnosti novih medija u svakodnevnom životu sve više postajemo virtuelni turisti, i kada je putopis kao književni žanr potpuno marginaliziran i zapostavljen od strane savremenih bosanskohercegovačkih autora, knjiga putopisa Rahat u Dokumu pjesnika, pripovjedača, književnog prevodioca i esejiste Gorana Sarića iznova vraća vjeru u vitalnost ovog žanra, pružajući još jednom potvrdu onog Hajneovog mišljenja da je putopisna proza najprirodniji i najizvorniji oblik romana.
1.082,26 дин.

Tri hefte do neba

Sarić u borbi s bolestima preobražen u novog čovjeka i ako jeste ko je to sad, kakav identitet nosi. Lirski pjesnik, šeret, angažirani pisac, čak pomalo donkihotski nastrojen prema vjeri u literature i njen smisao, sudario se s ratom koji ga u njegovom humanitetu nije uništio strahom niti ideologijom, pa je uprkos ratu i njegovoj stravi ostao isti stari dobrica. Dakle, bolest je udarila na dobričinu s velikim iskustvom borbe sa snažnim neprijateljima humaniteta, udarila, jednostavno rečeno, na dostojnog protivnika. I pala u toj borbi, poražena. Jest to najteža bolest, ili jedna od najtežih, ali jest i njen protivnik duhovno moćan koliko i ona.
1.082,26 дин.

Pjesme s granice

Tomaš je pesnik dovoljno siguran u sebe da si dopusti da pude patetičan, grub, ogoljen. Otrcana je već i puno puta pominjana ona Hemingvejova misao o pisanju kao o prolivanju vlastite krvi nad papirom, ali u svakom otrcanom opštem mestu ima neka trunčica istine (gramčić jedan).
1.082,26 дин.

Bijeli bor

"Igor Borozan je akademski kipar. Ovo je njegova prva zbirka pjesama. Čini se da je ono što je ranije radio kao skulptor i kao slikar, bilo priprema za ovu knjigu. Poezija je čin akcije, ne ograničava se samo na jezik stiha.
721,51 дин.

Ikar, u nebo zaljubljena kokoš

Ikar, u nebo zaljubljena kokoš – zapravo je presjek Sarićevih pet ranije objavljenih pjesničkih naslova, uz nekoliko novih pjesama.
721,51 дин.

Priče sa satnim mehanizmom

Priče sa satnim mehanizmom Faruka Šehića knjiga je kroz koju se nepogrešivo pomalja zvuk naše epohe, ritam njezinih glasnijih i tiših udaraca. Sve što je u njoj, otkucava.
1.142,39 дин.