Čovjek iz podruma


Roman prati dešavanja u bosanskoj svakodnevici, ratnim posledicama na živote mladih i njihovim nemirenjima sa onim što im se servira. Ćerka inženjera koji je misteriozno izgubio svoj život pokušava da razreši zagonetku očeve smrti, a u toj potrazi ona upoznaje i sebe.
Izdavač: Buybook
$ 11,45

„Čovjek iz podruma“ drugi je roman Nihada Hasanovića. Glavni narativni tok prati već spomenutu Rejhanu, djevojku porijeklom iz Bihaća koja studira gitaru u Sjedinjenim državama, u njenoj potrazi za odgovorom na pitanje kako je zaista njen otac poginuo. Iako je zvanična priča koju su naoko prihvatili i članovi njene porodice da se radi o samoubistvu, ona je ubijeđena da se iza smrti skriva nešto drugo. Rejhana se vratila u Bihać gdje provodi ljetni raspust, kada njen brat Nedžad skače sa devastirane zgrade takozvane „Kapele“, ruiniranog nikada dovršenog objekta koji služi kao okupljalište mladih. Nesreća ne proizvodi fatalne konzekvence, ali ostaje neodgovoreno pitanje motiva za taj čin. Istovremeno, na njen e-mail počinju stizati misteriozne poruke – nepoznata osoba navodno želi pomoći Rejhani da sazna istinu o smrti oca, ali je uslovljava pronalaženjem predmeta razbacanih po gradu koji će je navodno usmjeravati ka rješenju zagonetke.

Hasanovićev roman pruža dubok, tačan i vrlo suptilan uvid u aktuelne specifičnosti jednog prostora, uzimajući u obzir kako ljude tako i vrijeme. Uporedo sa aktuelnošću i intrigantnošću motiva, „Čovjek iz podruma“ se ostvaruje i kao izuzetno književno djelo u romanesknom smislu, koje kao takvo zaslužuje svoje mjesto na polici svakog ljubitelja književnosti u Bosni i Hercegovini i šire.

Oznake proizvoda