Digitalna demencija


Ova knjiga govori o upotrebi računara u našem svakodnevnom životu, a posebno životu djece i mladih. Autor se temelji na psihijatrijskim i neurološkim saznanjima, uključujući njegovo iskustvo kao neurologa. Čitatelju se nudi da preispita navike u vezi s računarima, pametnim telefonima i tabletima.
$ 3,85

"Digitalna demencija" termin je koji je smislio neuroznanstvenik Manfred Spitzer kako bi opisao prekomjernu upotrebu digitalne tehnologije koja je rezultirala slomom kognitivnih sposobnosti. 

"Digitalna demencija" vrlo je aktuelna knjiga. Alarmantno, ali neophodno suđenje.

Političari odgovorni za obrazovanje vole pohvaliti visoku obrazovnu korisnost digitalnih medija. A lobisti softverskih kompanija trljaju ruke senzacionalnim ponudama koje će našoj djeci otvoriti vrata u bolju budućnost.

Danas ništa ne funkcioniše bez računara, pametnih telefona ili interneta. Međutim, sve ovo povlači za sobom ogromne opasnosti, jer njegova intenzivna upotreba slabi naš mozak. Djeca i adolescenti provode više od dvostruko više vremena s digitalnim medijima nego u školi. Posljedice su jezički i poremećaji učenja, deficit pažnje, stres, depresija i sve veća sklonost nasilju.

Suočen s ovim uznemirujućim stanjem, dr. Spitzer podsjeća na obaveze roditelja, nastavnika i političara. Zahtijeva objektivne informacije o rizicima i zahtjeva da roditelji ograniče digitalne hobije svoje djece kako ih ne bi uvukli u digitalnu demenciju i radi vlastite budućnosti.

 

Oznake proizvoda
Kupci koji su kupili ovaj proizvod kupili su i