Fjodor Mihajlović Dostojevski

(1821.- 1881.)

Ruski je romanopisac ukrajinskih korijena i uz Tolstoja najveći predstavnik ruskog realizma. Ostao je poznat kao publicist i novelist te jedan od najznačajnijih književnika koji je ikada postojao. Smatra se kako je imao veliki utjecaj na književnost u svijetu, a malo koji pisac iz novijeg vremena mogao se tome oduprijeti, a što se najviše vidi u pokretima poput egzistencijalizma i ekspresionizma. Fjodor Mihajlovič Dostojevski rodio se u Moskvi od oca liječnika Mihaila koji se rodio u Ukrajini te majke Marije Fedorovne koja je nažalost umrla 1837. godine od bolesti sušice. Fjodor je bio silno povezan sa ocem, a nakon njegove smrti doživio je po prvi puta epilepsiju. Veliku ulogu u njegovu životu imalo je sudjelovanje u socijalističkom kružoku Petraševskoga, radi čega je 1849. godine bio osuđen na smrt, a nakon toga i pomilovan te otjeran u izgnanstvo u Sibir na deset godina. Povratkom iz zatvora što je opisao u djelu ''Zapisima iz mrtvog doma'', osudio je i napustio revolucionarno razmišljanje, roman ''Demoni'' te krenuo putem misticizma, tražeći izlaz u pravoslavlju i stojeći uz cara te slavizam. Unatoč povratku iz zatvora i novom početku, Fjodor je imao brojnih privatnih problema, pa je tako zbog kockarskih dugova zapao u novčane probleme i da bi pobjegao od vjerovnika otišao je na putovanje u Europu, obišavši zemlje poput Italije, Engleske, Njemačke i Francuske.

Sortirajte kao
Prikaz
po stranici

Braća Karamazovi

Braća Karamazovi, posljednji je roman Dostojevskog. Dostojevski je proveo gotovo dvije godine pišući Braću Karamazove, koji je objavljen kao serijal u Ruskom glasniku od januara 1879. do novembra 1880.
$ 2,45

Zločin i kazna

Ovo je drugi roman Dostojevskog nakon njegovog povratka iz desetogodišnjeg progonstva u Sibir. Zločin i kazna smatra se prvim velikim romanom njegovog "zrelog" perioda pisanja. Roman se često navodi kao jedno od vrhunskih dostignuća u književnosti.
$ 1,85