George Orwell

(25. juni 1903. - 21. januar 1950.)

Orwell se pokazao kao jedan od najuticajnijih pisaca dvadesetog vijeka i izazivajući misao. Njegov relativno mali broj knjiga stvorio je intenzivnu književnu i političku kritiku. Orwell je bio socijalist, ali se istovremeno nije uklapao niti u jednu ideologiju. Najpoznatiji je po svojim romanima „1984” i „Životinjska farma” - koji oba upozoravaju na opasnosti totalitarne države. Dovršeni tek nakon Drugog svjetskog rata, dirnuli su čitalačku publiku zbog savremenog straha od sve većeg utjecaja državne kontrole. Bio je prije svega politički pisac, ali za Orwella njegov cilj nije bio promovirati određeno stanovište već doći do istine; izlažući licemjerje i nepravdu koja prevladava u društvu.

Sortirajte kao
Prikaz
po stranici

1984

Orwellova striktna pažnja na detalje i realističan opis svijeta trideset pet godina ispred njegovog dodaju valjanost 1984. i čine njegove šire zaključke još zastrašujućim. Čak i danas, roman ostaje mračno upozorenje na ono što bi se jednog dana moglo dogoditi.
$ 3,05

Životinjska farma

Životinjska farma Georgea Orwella alegorijski je roman o ruskoj revoluciji i usponu staljinizma. Priča o grupi domaćih životinja koje se pobune protiv vlasnika farme i grade svoje društvo. Knjiga se odnosi na skupinu životinja koje svrgnu i progone svoje eksploatativne ljudske gospodare i postave svoje egalitarno društvo. Na kraju svinje kao inteligentne i moćne vođe životinja podrivaju revoluciju. Zaključujući da su „sve životinje jednake, ali neke životinje su jednakije nego druge“ (dodavanjem sedme zapovijedi o životinjama: „Sve su životinje jednake“), svinje formiraju diktaturu koja je još opresija i bez srca od one njihove bivših ljudskih majstora.
$ 2,45