Goran Vrhunc

(29.11.1982.)

Goran Vrhunc rođen je u Sarajevu. Diplomirao je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Jedan je od osnivača neformalne pjesničke trupe „Diogenes Poetes trupa“ – Sarajevo 2010. / diogenespoetestrupa.weebly.com. Zamjenik je glavnog i odgovornog urednika Sabahudina Hadžialića u web i printanom magazinu DIOGEN Pro Kultura magazin (Online) i DIOGEN Pro Kultura magazin (Print). U rubrici Mladost živjeti traži – Diogen budućnost piše kratke recenzije mladih autora te je ujedno i urednik rubrike Mlada DIOGEN misao u istom magazinu /diogenpro.com.

Bio je jedan od glavnih urednika regionalnog zbornika poezije i proze književnog site-a www.bundolo.org„Bundolo offline 02“ (2009) i „Bundolo offline 3“ (2012) zakoji je dizajnirao i korice. Godinu dana je radio kao novinar i član uređivačkog kolegija omladinskog časopisa „Karike“ koji je izlazio kao dodatak dnevnom listu „Oslobođenje” tijekom 2009. godine. Sudjelovao je na 49. sarajevskim danima poezije u programu Mlada bosanskohercegovačka poezija. Povremeno je pisao članke za „Crna Ovca magazin – vodič za urbanu kulturu i umjetnost“ (Banja Luka). Bio je i asistentfotografije Zemiru Bajraktareviću na filmu Adisa Bakrača „Igraj do kraja“ i Davoru Pušiću na filmu Dubravka Bibanovića „Zaboravljena poslovica“.

Dobitnik je prve nagrade Četvrtog međunarodnog festivala poezije i kratke priče „Janoš Siveri“ 2012. u konkurenciji do trideset godina za poeziju s pjesmom „Sara je vo(l)“. Dobitnik je i prve nagrade Sedmog međunarodnog festivala za decu, srednjoškolsku, studentsku omladinu do 30 godina „Duško Trifunović“ 2013. za pjesme „Andrićeva sjena“, „Nespremni“ i „Strah i predrasude“.

Poezija mu je objavljena u raznim periodikama, zbornicima i časopisima: Behar, časopis za kulturu i društvena pitanja; Kado, Calea Poeziei; Diogen Pro kultura magazine; Bundolo offline 3., Kragujevac,Studentski kulturni centar; Sarajevske sveske; Poets for World Peace, An Anthology of Poems; Odjek: revija za umjetnost, nauku i društvena pitanja; Bundolo offline 02., Beograd, Liber; Avangrad – list za kulturu,Sombor, Udruženje građana ARTiFAKT; Dignimo pero

– Dvignimo pero,dvojezična zbirka proze i poezijemladih autora, Sarajevo, KNS; Gravitacija riječi, zbirka radova učesnika Drugih novosarajevskih književnih susreta, Sarajevo, KNS; Hrvatski narodni godišnjak, Sarajevo HKD Napredak.

Član je redakcije Kultur TERS magazina (Zenica), a od siječnja 2015. godine Goran Vrhunc je predsjednik društva umjetnika „Planet Poezija“, Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Sortirajte kao

Opstojnost

Prva zbirka poezije. Nastala je u periodu 2003-2009 godine u toku studija. Propituje stvari i stanja oko sebe koja nisu nimalo optimistična ali šalju poruku da tako ne treba biti i da može drugačije.
$ 1,65