Hadži Murat


Roman objavljen posthumno 1912. (iako u cijelosti tek 1917.), u kojem glavni junak je Hadži Murat, avarski pobunjenički komandant koji, iz lične osvete, sklapa neugodan savez sa Rusima protiv kojih se borio.
$ 1,65

Tolstoj je stvorio ovu priču u vezi sa Kavkaskim planinama sredinom devetnaestog veka u Rusiji. U tom vremenskom periodu došlo je do carskog osvajanja između čečensko-dagestanske i ruske vojske. Ruska vojska je očekivala da će proširiti svoje carstvo. Hadži Murat je također povezan s Tolstojevim vlastitim iskustvima u vojsci. On je 1851. pisao svom bratu: „Ako se želite pohvaliti vijestima... možete ispričati da se izvjesni Hadži Murat predao prije nekoliko dana ruskoj vladi. Bio je vodeći odvažni vrag i 'hrabar' u cijeloj Čečeniji, ali je naveden na činjenje podle radnje. ”

U knjizi je opisao iskustva kavkaske i ruske borbe u koju su bili uhvaćeni i on i Hadži Murat. Iako je napisana pedesetak godina nakon što su se događaji u priči stvarno desili, Tolstoj slika stvarnu rusku civilizaciju tog vremena . On prikazuje razlike između birokratskog propadanja i zdravog strasnog života planinara.

Hadži Murat se veoma razlikuje od ostalih djela koja je Tolstoj proizveo otprilike u isto vrijeme. U Đavolu (1889), Krojcerovoj sonati (1890), "Otac Sergije" (1898), Vaskrsenje (1899), "Gospodar i čovek" (1895) i Kovani kupon (1905), naglasak je na čovekovom moralu. dužnosti što nije slučaj kod Hadži Murata. Tolstoj obično ima protagoniste da prođu kroz proces "pročišćenja", gdje nauče nešto o etičkom idealu. Hadži Murat je jedinstvena Tolstojeva priča jer se to ne dešava. Umjesto u Tolstojevoj starosti, vratio se pisanju o uspomenama iz mladosti. Hadži Murat je priča koja se sastoji od negativnih tema što je neuobičajeno za Tolstoja. On prikazuje negativnu stranu čovjeka koji sumnja da u bilo kojem čovjeku uopće postoji dobrota. Rebecca Ruth Gould je opisala Hadži Murata, zajedno sa drugim Tolstojevim spisima o Kavkazu, kao "etnografske fusnote koje informišu čitaoca o istoriji, jezicima i običajima ruskih neprijatelja."

Oznake proizvoda