Historijska fikcija

Sortirajte kao
Prikaz
po stranici

U registraturi

Roman ne govori samo o socijalnim prilikama u Hrvatskoj, nego i o ekonomskim i društvenim promjenama koje se događaju u državi u drugoj polovici 19. stoljeća (agrarna kriza 1873. godine, klasne borbe, propadanje aristokracije, raslojavanje sela).
3,00KM

Zakonik čovjeka od dima

Perela je jedan beskrajni dijalog koji će te nasmijati, koji će ti zagolicati onu erotsku maštu koju prećutkuješ svakodnevno, to je trač i intriga i drama koja se odvija sama od sebe. Podići će te do nebesa, a zatim te vrtoglavo spustiti i razbiti u paramparčad.
8,10KM

Derviš i smrt

Derviš i smrt je jedno od najvažnijih djela koje je nastalo u Jugoslaviji iz književne fikcije i filozofije jednog bosanskohercegovačkog pisca. Modernistički roman, kojeg smatraju romanom lika, otvara niz tema koje pisac uzdiže iznad svake vrste pojednostavljivanja.
3,00KM

Crveno i crno

Iako se čita kao lektira u srednjoj školi, ovom romanu se osoba može vraćati cijeli život, a smatra se prvim realističkim i psihološkim romanom te jednim od najvažnijih djela evropske književnosti. Riječ je o djelu kojeg su iznimno voljeli i drugi pisci i filozofi poput Sartra i Ničea.
3,00KM

Antigona

Teško je naći knjigu koja na emotivniji način govori o ljubavi sestre prema bratu i hrabrosti u borbi za svoj princip. Nakon smrti kralja Edipa dva brata se bore za vlast pri čemu obojica stradaju, ali se jedan od njih, prema odluci novog kralja Kreonta – brata Edipove žene, ne smije dostojno pokopati.
4,00KM

Hamlet

Duh kralja Danske govori svom sinu Hamletu da se osveti za njegovo ubistvo ubijanjem novog kralja, Hamletovog ujaka. Kako bi provjerio njegovu iskrenost, Hamlet se obraća za pomoć trojici igrača koji izvode predstavu u kojoj je Hamlet dodao scene koje rekreiraju ubojstvo koje je duh opisao.
3,00KM