Igra u svitanje


Iako postavljene u pozadini izblijedjelog Hapsburškog carstva, Schnitzlerove su priče zapanjujuće suvremene po svom pogledu, a ova zbirka novih prijevoda sigurno će austrijskog autora, koji je umro 1931. godine, osvojiti novim poštovaocima. U devet kratkih priča i novela, univerzalne teme života - žudnja za erotskim ispunjenjem, krhkost ljubavi, čežnja za bogatstvom i naglost smrti - psihološki se ispituju u snovima, unutrašnjim monologima i otkrivajućim zapletima.
Izdavač: IK Vrijeme Zenica
$ 5,20

Ovi novi umješni prijevodi devet najvažnijih priča i novela Arthura Schnitzlera, uključujući "Priču iz snova", na kojima je Stanley Kubrick osnovao svoj široko prihvaćeni film Oči širom zatvorene - pojačavaju izuzetno postignuće bečkog autora kao književnog modernista, dubinskog psihologa i proznog stilista. . Psihološki složene i moralno dvosmislene priče o ljubavi i preljubi, snu i stvarnosti, želji i smrti u Noćnim igrama dokazuju da je Schnitzler u potpunosti jednak svojim velikim savremenicima Kafki, Rilkeu i Musilu i opravdavaju Freudovu pohvalu njegovom poznavanju dubinske psihologije.

Schnitzler stvara nezaboravne likove i izvorno i majstorski koristi unutarnji monolog, "tok svijesti" i nepouzdane pripovjedačke tehnike koje je među prvima, ako ne i prvi, koristio za istraživanje složenosti njihovog unutarnjeg života, čak i dok je on ocrtava njihov društveni svijet elegancijom i duhovitošću. Rezultati su komične, tragične, moćne i psihološki uvjerljive priče o ljubavi, seksu i smrti, koje često iznenade. Oni su nam svježi i jednako relevantni danas, vijek kasnije, kao i kada su prvi put napisani.

Pred kraj "Oproštaja", jeziva transformacija mladića dok je gledao svog oženjenog ljubavnika na njenoj samrtnoj postelji je ukleto opisana: "Njegov je bol iznenada postao tanak i nebitan." "Udovac" prikazuje reakciju muža na njegovo otkriće ljubavnih pisama koja je njegov prijatelj napisao svojoj pokojnoj supruzi; on je "zapanjen kako jednim potezom sada odjednom sve razumije, iako nikada ni najmanje nije sumnjao u to." A u "Smrti neženja", pisac, liječnik i poslovni čovjek pronalaze pismo koje je napisao njihov mrtvi prijatelj, obavještavajući ih da je zaveo sve njihove žene. Kroz zbirku će pedantni razvoj likova, strastvene drame i meditativna proza ​​zadovoljiti čitaoce zainteresirane za ponovno otkrivanje zanemarenog gospodara.

Oznake proizvoda