Ivana Brlić-Mažuranić

(18. april 1874. – 21. septembar 1938.)

Hrvatska književnica, koja je u Hrvatskoj i u svijetu priznata, kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu. Svojim pričama, pjesmama i bajkama, dala je veliki doprinos ne samo hrvatskoj, nego i svjetskoj književnosti. Njena su djela postala poznata širom svijeta, u kojima uživaju sve generacije. Potvrda tome , bila je dvostruka nominacija za prestižnu Nobelovu nagradu za književnost. Iako nikada tu nagradu nije dobila, svejedno je ostala poznata kao “Kraljica hrvatske priče”. Pored toga što je poznata kao spisateljica za djecu, Ivana je kroz cijeli život pisala poeziju i eseje. Ipak ti radovi prvi put su joj objavljeni, tek početkom 20. stoljeća. Njena knjiga “Priče iz davnine” smatra se njenim najvećim djelom. U knjizi je stvorila niz novih bajki , koristeći imena i motive iz slavenske mitologije. Likovi su u stalnoj potrazi za ljubavlju, istinom i dobrotom. Kritika je knjigu ocijenila kao njen umjetnički vrhunac. Poznata je i po romanu “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”, koji je ekranizovan, a onda je na osnovu njega napravljen i animirani film.

Sortirajte kao
Prikaz
po stranici

Čudnovate zgode Šegrta Hlapića

Čudnovate zgode šegrta Hlapića prvi je roman Ivane Brlić-Mažuranić i prvi hrvatski roman za djecu. Objavljen 1913., postao je prototip dječjeg romana u hrvatskoj književnosti. Ima realistično ishodište, ali i karakteristike bajke, utoliko što je stvarni svijet u njemu stiliziran i apstrahiran.
$ 1,65

Bajke

Zbirka od 5 dodatnih bajki koje nas svaka na svoj način uvodi u nove avanture koje imaju svoju i realističnu stranu životne mudrosti koje su nam potrebne svaki dan.
$ 1,40

Basne

Zbirka basni u lirskom obliku još je jedan plod maštovitog spisateljskog rada Ivane Brlić Mažuranić.
$ 1,65

Priče iz davnine

Knjiga priča Priče iz davnine proslavile su Ivanu Brlić-Mažuranić, koja je rođena je u poznatoj hrvatskoj porodici i bila je unuka Ivana Mažuranića koji je djelovao kao prvi hrvatski narodni ban, ali istovremeno je bio i veliki pjesnik, prvenstveno poznat po epu Smrt Smail-age Čengića.
$ 1,65