Saradnja sa izdavačima

Plasirajte Vaše knjige u elektronskom ili audio izdanju cijelom svijetu

Amber izdavačima omogućava da bez ikakve mjesečne ili godišnje novčane naknade ili tehničke pripreme prodaju vlastita izdanja i zaštite svoja izdavačka prava od nelegalnog širenja u digitalnom svijetu. Dođite do većeg broja čitalaca i razvijajte svoju izdavačku djelatnost uz dodatni profit i od digitalnih verzija Vaših publikacija.

1. Registracija kao korisnik

Sve što je potrebno jeste da registrujete i aktivirate svoj lični korisnički profil, ili profil Vašeg uposlenika koji će pratiti statistiku Vaše prodaje na našoj platformi te kao Korisnik podnesete prijavu za izdavača (PRIJAVA), uz kontakt podatke.

2. Prijedlog izdanja

Naš tim će Vas kontaktirati kako bi se definisali koja izdanja biste plasirali na našoj platformi i u kojem obliku. Iako smo liberalno otvoreni za pisanu riječ, Amber ne podržava bilo kakva izdanja koja direktno pozivaju na mržnju i nasilje te erotska djela.

3. Ugovor o poslovnoj saradnji

Nakon prihvaćanja Vaših knjiga za plasman na platformi, s Vama sklapamo Ugovor o poslovnoj saradnji, kojim se definišu naše međusobne obaveze i prava.

4. Tehnička priprema i postavljanje u katalog

Informacije o Vama kao izdavaču kao i Vaše knjige pripremamo u elektronski format sa potrebnim detaljima o svakoj knjizi plasiramo na platformu. Vi dobijate pristup svom panelu putem kojeg pratite prodaju, statistiku i ostale podatke u vezi vaše knjige.

Promovišite svoju knjigu!

Život knjige počinje onda kada pronađe mjesto kod svojih čitalaca. Pratite naš blog putem kojeg dajemo korisne savjete kako doći do što većeg broja čitalaca i kupaca... Jer Vaša nova priča započinje :-)

question_answer Interesuje nas i...

Da li naplaćujete mjesečne naknade za prodaju knjige?

Amber ne naplaćuje niti će ikada od Vas tražiti bilo kakve fiksne mjesečne naknade zbog plasmana na našoj platformi. Radimo na principu provizije po prodatoj knjizi.

Na koji način uzimate proviziju po prodatoj knjizi?

Provizija po elektronskoj knjizi iznosi 35% i ona se obračunava na Vaš iznos cijene knjige kojeg vi određujete. Provizija za audio knjigu iznosi 45% i onda su obraćunava u sklopu cijene audio knjige.

Da li se naša izdanja preuzimaju (downlouduju) u elektronskom ili audio formatu?

Vaša izdanja se nikada ne preuzimaju kao datoteka (file) u bilo kojem formatu. Amber je digitalna platforma koja omogućava čitanje isključivo putem svog web čitača za e-knjige i putem svog audio playera. Korisnici mogu pristupiti platformi sa svojih uređaja i isključivo čitati i slušati knjige putem svojih web preglednika (Chrome, Firefox, Opera, Edge)

Ko određuje cijenu knjige?

Cijenu knjige određujete Vi, i slobodni ste uvijek je korigovati. Ipak Amber ima algoritam preporučene cijene koji Vam može pomoći da odredite pristupačnu i privlaču cijenu po kojoj će korisnici što više kupovati Vaše knjige. Cilj nam je da što veći broj korisnika budu Vaši čitaoci.

Šta ako želimo odustati od prodaje knjige?

To možete uraditi kada god želite, bez ikakve naknade, uz napomenu prema našem uređivačkom kolegiju najmanje 15 dana unaprijed. Knjiga će biti dostupna do tekućeg mjeseca, a nastupanjem novog, bit će uklonjena iz naše baze. Sav Vaš dotadašnji neisplaćen profit bit će Vam isplaćen na vrijeme.

Kako isplaćujete ostvareni profit od prodaje naših izdanja?

Ostvareni profit od prodaje knjige isplaćujemo na mjesečnom principu, ukoliko je ostvaren profit veći od 100 KM u periodu od 30 dana. U svakom narednom mjesecu isplaćujemo profit ostvaren u proteklom mjesecu, tj u proteklih 30 dana, a Ugovorom je moguće definisati i duži period za isplatu profita (npr, 3, 6 ili više mjeseci). Zapamtite, obavezan minimalan iznos koji trebate ostvariti da bi Vam bilo isplaćeno jeste 100 KM. Cjelokupan iznos se isplaćuje isključivo na Vaš tekući bankovni račun, u BAM (KM) valuti.

Šta ako ne uspijem u 30 dana ostvariti takav promet u prodaji knjige?

Ništa se ne brinite, sav neisplaćen profit uvijek ostaje u Vašoj i našoj evidenciji. Sav ostvaren profit manji od 100 KM u toku 30 dana prenosi se u sljedeći mjesec i tako dalje, sve dok ne ostvarite zaokruženje iznosa na minimalno 100 KM, kada možete tražiti isplatu ostvarenog profita.

Ko priprema elektronske knjige ili snima audio knjige?

Amberov tim priprema knjige u elektronski format i postavlja ih na svoj cloud. Knjige izdavači mogu slati u Word (.doc, .docx) ili InDesign (.indd) format, na osnovu kojih mi izrađujemo elektronski format. Audio knjige snimamo u studiju, uz profesionalne spikere, govornike, glumce, prilagođavajući intonaciju standardu audio knjiga.

Imamo izdanja i na engleskom jeziku. Možemo li ih plasirati putem Ambera?

Iako je Amber primarno platforma za knjige na bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku, ukoliko ste izvorni izdavač izdanja na engleskom jeziku, sa svim neophodnim autorskim, izdavačkim i prevodilačkim pravima, onda ste slobodni da prodajete svoja izdanja i na engleskom jeziku. Opis i detalji o knjizi također na Amberu moraju biti na engleskom jeziku, ali ne zaboravite da je cjelokupna platforma dostupna samo na prethodno spomenutim jezicima naroda Zapadnog Balkana.

Šta ako imamo određena izdanja već u audio formatu?

Sva vaša izdanja koja želite da se nađu u našoj audioteci, a imate snimljene možete plasirati slobodno, ukoliko ispunjavaju tehničke kriterije naše platforme. Podržavamo posebno audio knjige koje čitaju njihovi autori, koji se na taj način posebno povezuju sa svojom publikom

Šta je DRM zaštita?

Amber.ba kao Vlasništvo OD Amber za digitalna izdanja knjiga primjenjuje DRM zaštitu. To znači da korisnik može čitati i slušati knjige na maksimalno tri uređaja, kroz tri prijave istovremeno. DRM (Digital Rights Management) predstavlja skupinu različitih tehnologija koje kontroliraju kako se određen digitalni proizvod koristi, distribuira ili prilagođava korisničkim potrebama i željama. DRM zaštita je prisutna u industriji programiranja, gaminga, digitalnog izdavaštva ali i različitih hardware komponenti kojima proizvođači ugrađuju posebne zaštite od nelegalnog modificiranja. Knjige, u štampanoj ili digitalnoj formi, predstavljaju intelektualno vlasništvo izvornog autora, odnosno izdavača, te je pokušaj njihovog nelegalnog distribuiranja, kopiranja ili umnožavanja, u štampanoj ili digitalnoj formi zabranjeno domaćim i međunarodnim pravnim aktima. U cilju što veće zaštite digitlanih izdanja, Amber posebno posvećuje pažnju razvoju svih sigurnosnih aspekata na platformi, a posebno zaštiti izdanja.

Da li Amber.ba nudi neke dodatne usluge?

U svojoj ponudi Amber.ba ima dodatne usluge koje olakšavaju nadolazećim piscima ulazak u svijet literalnog stvaralaštva, poput personalizovane web stranice (ime-prezime-autora.amber.ba ili naziv-knjige.amber.ba), registracija ISBN broja, dizajn naslovnice, marketing knjige ili autora na platformi i druge. Pogledajte našu ponudu dodatnih usluga, ako ste zainteresovani.