Kako je praznovjerje zavladalo svijetom


Autor: Francis Wheen
Zabavna polemika o nestanku razuma krajem 20. stoljeća, ovaj Sunday Times bestseller ispituje tužnu istinu da mnoge aspekte našeg života određuje sujevjerje i iracionalnost, umjesto razuma.
Stara cijena: $ 4,95
$ 2,75

1979. dogodila su se dva događaja koja će oblikovati sljedećih dvadeset i pet godina. U Britaniji je doba umorne konsenzualističke politike raseljeno dolaskom Margaret Thatcher, čija je ambicija bila ponovno potvrditi 'viktorijanske vrijednosti'. U Iranu je fundamentalistički svećenik ajatolah Ruhollah Homeini krenuo u obnovu režima koji je posljednji put postojao prije gotovo 1.300 godina. Između njih uspjeli su prerano privesti dvadeseto stoljeće. Do 1989. Francis Fukuyama izjavljivao je da smo sada došli do kraja povijesti.

Što je koloniziralo prostor koji je nedavno ispražnjen pojmovima povijesti, napretka i razuma? Kultovi, nadriliječništvo, gurui, iracionalne panike, moralna zbunjenost i epidemija praznovjerja. Modernost je bila izazvana jezivim savezništvom pre-modernista i post-modernista, srednjovjekovnih teokrata i new age mistika. Bilo je to kao da se prosvjetiteljstvo nikada nije dogodilo.

Nagrađivani autor Francis Wheen predstvalja ključne ličnosti post-političke ere - uključujući princezu Dianu i Deepaka Chopru, Osamu Bin-Ladena i astrologa Nancy Reagan - dok skicira izvanredan porast praznovjerja, relativizma i emocionalne histerije tokom proteklih četvrt stoljeća. Od strahova od NLO-a do dotcom-manije, njegova urnebesna i slavno strasna polemika opisuje razdoblje u svjetskoj historiji kada je sve počelo prestajati imati smisla.

Oznake proizvoda
Kupci koji su kupili ovaj proizvod kupili su i