Kamenite priče


U ovoj zbirci nalazi se 28 kratkih priča uglavnom o sudbini žena tokom nekoliko generacija jedne dalmatinske porodice. To su kratke, ali emocijama nabijene priče, čvrste unutrašnje strukture s obiljem dijalekatskih izraza koji samo dodatno pojačavaju njihovu slikovitost i izražajnost.
Godina izdanja: 2019
Izdavač: Imprimatur
$ 3,75

Presovane uspomene pripovedane u prvom licu smenjuju se s tvrdim odmicanjem od (o)sećanja u pričama o trećem. Obojene i zgrejane dijalektom, ustvarnošnjene toponimima, priče se oslanjaju na preciznost kojom pripovedačica trebi beleške od informacija. Tako su i sujeverje i demencija i seksualno nasilje i (ne)sloga u porodici prikazani s istom pažnjom, istim pažljivim izostavljanjem svega što bi vrata i prozore za južine otvorilo širom.

Preduvod pozajmljen od Davida Albaharija zaziva pisanje radi zaboravljanja, a Milka Kolundžić u svojijem uvodu kaže „postalo je jasno da treba zapisati sve”. Treba zapisati sve, ali nije sve zapisano. „Kamenite pričeˮ sastoje se iz detalja odvaljenih od prolaznosti. Ne donose katarzu, ne daruju zaborav, dovode do ivice nelagode i čitaju se nasamo i ne jutrom. Prolećna kiša koja „kao da ne pada” može se sravniti sa efektom ove zbirke — reči i ono između upijaju se u kožu i čini se da nismo ni čitali, da je mimo oka postala deo nas.

Književnica Milka Kolundžić dobitnica je književne nagrade "Čučkova knjiga" za 2019. godinu za svoju zbirku priča "Kamenite priče".

 

Želite štampano izdanje? KUPITI
Oznake proizvoda
Kupci koji su kupili ovaj proizvod kupili su i