Mama Leone


Djelo je pisano u retrospekciji, a zbirka dvaju priča opisuje najintimnije dijelove života Miljenka Jergovića. Pisac govori o brigama odrastanja, mladosti, od brige oko slomljene igračke pa do briga koje mogu pratiti mladog tinejdžeta čija je mladost i djetinjstvo nadasve ograničeno ratom u Bosni.
Godina izdanja: 2018
Izdavač: Buybook
$ 12,00

Knjiga Mama Leone Miljenka Jergovića sastavljena je od dva dijela od kojeg je prvi dio “Kada sam se rodio, zalajao je pas na hodniku rodilišta” koji se bavi poviješću odrastanja u stravično teškim uvjetima. Od stalnog seljenja u Drevnik iz Sarajeva, života samo sa majkom, bakom i djedom do rijetkih susreta sa ocem. Drugi dio je “Tog dana završavala je jedna dječja povijest” koji se bavi sudbinama Saralija koji su se iselili tijekom rata.

Stil koji pisac koristi nije skoro uobičajen te ga ne možemo često vidjeti u djelima drugih pisaca. Autor govori na način pisanja riječima djeteta pa čak i razmišljanjem djeteta što možemo vidjeti kroz razna mišljenja i razmišljanja o smrti, životu, obitelji i bližnjima te ostalim stvarima koja se piscu događaju kroz period odrastanja. Iako niti u jednom djelu autor ne spominje tugu i osjećaje kroz djelo se prožima jedna žalosna nota nesretnog odrastanja u Sarajevu koji je tada bio u žarištu rata s rastavljenim roditeljima od kojih on živi sa majkom, a oca vrlo rijetko viđa.
Oznake proizvoda