Prokletstvo mira


Autor: Kerim Sefer
„Prokletstvo mira“ je knjiga naučnofantastičnog žanra koja zahvaljujući klasičnoj postavci sukoba između dobra i zla čitatelje vodi na transkontinentalna putovanja u potragu za odgovorima na mnoge misterije čovječanstva koje su prisutne ali manje vidljive sasvim običnim ljudima. Priča je to o novim prijateljstvima, ljubavi i strahu koja na zanimljiv način veže prošlost sa sadašnjošću i budućnošću.
Godina izdanja: 2017
Izdavač: K. Sefer
$ 3,85

Roman je nastajao tokom 2017. godine, te je spoj trilera i naučne fantazije te premašuje brojku od 500 stranica. Svojom dinamikom podsjeća na romane Dana Browna, J.K. Rowling te Paula Coelha. Na projektu su radili profesori: dr. Nermin Šušić i mr. Emina Bojić kao recenzenti, mr. Đenana Bajraktarević kao lektor te uz pomenute profesore i promotori mr. Dženan Kos i mr. Lejla Zukan.

Intrigantan zaplet odvodi glavne likove na transkontinentalno putovanje počev od Viktorijanskog doba u engleskoj povijesti iz manje poznatog gradića Abingdona (i bitke kod Prestonpansa blizu Edinburgha u Škotskoj koja se zaista odvila u 1745. godini, i u kojoj su se zadesili i likovi ovog romana) do Afrike (manje poznate zemlje Tanzanije) i Azije na čijim područjima su skrivene relikvije iz prošlosti.

Naučna fantazija je pretpostavljeni šablon radnje, glavna konstrukcija knjige, dok triler zahtijeva aktivno psihološko učešće čitatelja. Tokom svih dešavanja izrast će i plodovi ljubavi. Paralelno se prikazuje i stvarnost (21. stoljeće) u kojem se počinju odvijati tajanstveni događaji. Putovanje na koje odlaze glavni junaci priče je do samoga kraja neizvjesno. Sve sličnosti sa stvarnim likovima i događajima su slučajne, dok su nazivi za mjesta u nestvarnom kontekstu knjige plod mašte.

Siže: Lijep i sunčan dan. Stara dvospratnica na jugu Londona se iznenadno obrušava. Događaj koji je nesumnjivo izazvan pukom slučajnošću biva uvertira u prikrivenu aferu između BBC-jevih novinara s jedne, i kustosa londonskih muzeja i arhitekata s druge strane. Nedugo nakon neočekivanog incidenta pokreće se lavina osuđujućih i sumnjivih rasprava u koje se umiješaju i organi političke scene. No, cijela priča dobija drugačiju boju. William Clayton, šef arhitektonske organizacije (koja se između ostalog bavi i procjenom i uzrocima nastale štete na građevinskim objektima) sa svojim timom sprovodi istraživanje ne bi li došao do valjanih uzroka iznenadnog obrušavanja poslovnice putne agencije „Holdsworth Travelling“ i time zaustavi trenutno pokrenuti verbalni rat koji se odvija u javnosti. Njegov tim izvršava temeljitu analizu i saznaje kako je zgrada iza sebe ostavila dug životni vijek i riznicu tajanstvenih uspomena. Ono što pronalazi članica organizacije, Annie Stanford, otkriva tajni prolaz u tajanstvena prostranstva. Čudan san u kojoj joj misteriozan i dubok glas govori kako je duh pravde oslobođen i kako svijet čeka da bude spašen dovodi je u stanje šoka nakon čega završava u bolnici. Nedugo nakon oporavka, na njen zahtjev i na ponovno dozivanje istog glasa, tročlani tim odlazi na ruševine. Iz tajanstvenog kovčega pojavljuje se čovjek izrazito bijele odjeće i duge sijede brade nakon čega odlaze u sjedište dimenzijskog svijeta, prijestolnicu Kataniju u kojoj vladaju zakoni pravde i u kojoj magija dobiva drugačiji smisao.

Ubrzo saznaju kako je sudbina za njih već odabrala put koji će ih odvesti u nezapamćene borbe u kojima su glavni borbenici sile svjetla i tame. Svjesni date im uloge heroja i spasitelja čovječanstva odlaze u prošlost ne bi li pronašli tri ploče, simbole snage čarobnog svijeta, na kojima su ispisane tri riječi krivim redoslijedom na latinskom jeziku. Na njima je da otkriju tražene riječi u zamršenoj mozgalici. Ukoliko ih pronađu, snage zla pod vođstvom zloglasnog Daewona će zauvijek nestati. Samim tim će promijeniti tok ljudske historije nakon čega će, pored heroja postati i kreatori novijeg i do tada neviđenog nastanka civilizacije kakvu poznajemo. Ukoliko ne uspiju izvršiti datu im misiju, svijet će biti osuđen na patnju dok će mrak zauvijek zavladati obuzimajući ljudska srca i umove. Nikada teži zadatak pao je na leđa običnih ljudi. Hoće li biti dovoljno jaki da se suoče sa svojim strahovima? Hoće li svijet biti spašen?

Oznake proizvoda