Protokoli skupova sionskih mudraca


Protokoli sionskih starješina ili Protokoli sastanaka učenih sionskih starješina izmišljeni je antisemitski tekst koji treba da opiše jevrejski plan za globalnu dominaciju. Pokazalo se da je prijevara plagirana iz nekoliko ranijih izvora, od kojih neki nisu antisemitske prirode. Prvo je objavljeno u Rusiji 1903. godine, prevedeno na više jezika i međunarodno distribuirano početkom 20. vijeka.
$ 1,65
29. juli 2021

Protokoli sionskih starješina, koji se nazivaju i protokoli učenih sionskih starješina, lažni dokument koji je služio kao izgovor i obrazloženje za antisemitizam uglavnom početkom 20. stoljeća. Dokument je navodno bio izvještaj sa niza od 24 (u ostalim verzijama 27) sastanaka održanih u Baselu, u Švicarskoj, 1897. godine, u vrijeme prvog cionističkog kongresa. Tamo je rečeno da su Jevreji i masoni planirali da poremete kršćansku civilizaciju i podignu svjetsku državu pod njihovom zajedničkom vlašću. Liberalizam i socijalizam trebali su biti sredstva za podrivanje kršćanskog svijeta; ako subverzija ne uspije, svi glavni gradovi Evrope trebali bi biti sabotirani.

Protokole sionskih starješina distribuirala je carska ruska tajna policija u ranim godinama dvadesetog stoljeća. Ruska vlada je iskoristila ovaj dokument kako bi pokušala usmjeriti bijes i neprijateljstvo Rusa koji su patili od siromaštva, nepismenosti, cenzure i nedostatka građanskih prava na Jevreje.

Na kraju Prvog svjetskog rata, Alfred Rosenberg, koji je u Njemačku došao iz Ruskog carstva i bio rani utjecajni član nacističke stranke, upoznao je Adolfa Hitlera s dokumentom i učinio ga glavnom nacističkom propagandom.

NAPOMENA:

Ovo djelo je izvorna objavljena (1904) i prva prevedena verzija (1934.) i okarakterisano kao naučno i historijski neutemeljeno te nema nikakvu naučnu, historijsku niti faktičnu potvrdu, te njezin sadržaj podstiče i mogao bi podsticati na mržnju. Njen sadržaj je označen kao teorija zavjere i može služiti samo kao izvor za naučnu analizu, pisanje stručnih komentara ili se čitati uz dodatne analize i naučne napomene iz oblasti kojoj pripada. Amber.ba ili OD Amber ne podržavaju niti stoje iza sadržaja koji se nalazi u knjizi, i njezina distribucija predviđena je samo za relevantne i međunarodnim konvencijama i pravilima priznate istraživačke aktivnosti.

Oznake proizvoda