Skice za plovidbu


Popovićev iskonski dar da obične ljude pretvara u mitske junake svojih sasvim zemaljskih poprišta, rijetka je vještina, gotovo alhemijska reakcija kojom nastaje čitavo snopovlje boja – čitateljeve skice za vlastitu plovidbu – za spoznaju vlastitog i uzvišenog talenta za širokost, kao svjedočanstvo o ogromnosti čovječjih mikrokozama.
Godina izdanja: 2020
Izdavač: Imprimatur
$ 4,05

Priče iz voza su mimo vremena, prostora i putovanja, lebde uvis dok uho neznanca sluša, kao što čun nose talasi dok na njemu, puštajući koren, raste hlebno drvo. Ceo je svet, naposletku, u orahovoj ljusci, a tebi, kao i meni, kako kažu na Levantu – zapisano je da putuješ, treba samo da korakneš na palubu i kažeš „Zovite me Išmael”, samo što ćeš ti kazati svoje kratko, dvosložno ime, koje znači: čovek, napravljen od zemlje. To što ti pišem u različitim vremenima, sadašnjem i nekom pređašnjem, to nije zbog neujednačenosti pisanja samog, već zato što zapisujem u navratima. Pisanje o putovanju najpodložnije je trošnosti uspomena, pa su se i portreti, lica i izgovorene reči zagubili u rukavcima sećanja, koje je sada izbrisalo neravnine i senke.

Pisac nam filigranskim majstorstvom oka, uha i zapisa, u povracima na vlastito književno izvorište, ostavlja širom otvorene porte. Na nama je tek da otvorenih čula, makar i stojeći u mjestu prikovani maštom, kroz njih bezbrižno i zaplovimo. Mediteranska prodornost mirisa, gurmansko bogatstvo ukusa i vesela melanholija zvuka stapaju se u jedinstvenost izložene ljudske figure, bez obzira na kojem prostranstvu ova obitavala te naprosto osvajaju pažnju i magnetno vape za primaknućem.

Želite štampano izdanje? KUPITI
Oznake proizvoda