Turlupin


1642. godina je i u zraku je revolucija. Tancrede je mladi brijač kojeg su odgojili udomitelji. Jednog dana nađe se na vojvodskom sprovodu, u pariškoj crkvi. Na um mu pada da je pokojnik bio njegov davno izgubljeni otac. Kad ga udovica pogleda na značajan način, pretpostavlja da ga je prepoznala kao svog sina. I to je samo početak.
$ 3,55

Turlupin je budala, kao i maštar, a Perutz se jako zabavlja s njim. Tu je i tema Princ i siromah, koju autor igra za komični efekt. Smatrao sam ga zabavnim ako nezahtjevnim štivom. Podržao mi je raspoloženje u tihom danu.

Turlupin je povijesni roman smješten u Pariz 1642. godine. Kardinal Richelieu planira ustanak protiv plemstva. Ali njegove planove osujećuje proizvođač perika Trancrède Turlupine. Roman govori o tome kako se ovim stiče pristup plemstvu i sprečava pobuna.

Na drugom nivou, roman opisuje život Turlupina, prostodušnog nađenca koji se, nakon što je spašen iz zapaljene kuće, osjeća pozvan na velike stvari. Sanjar je, također introvertiran i fatalist. Njegovo iracionalno ponašanje posebno dolazi do izražaja kada naiđe na prosjake.

Treći nivo govori o moći slučaja. To značajno utiče na život Turlupina, kao i na dalji tok istorije. Brojni su slučajni susreti koji imaju dalekosežne posljedice. U tom pogledu, roman se bavi pitanjem koliko je istorija u konačnici otvorena. Zar se mnogi događaji nisu mogli pokazati potpuno drugačijima zbog malih slučajnosti?

Na četvrtom nivou, Leo Perutz obrađuje temu koja je takođe bila od centralne važnosti u "Švedskom jahaču", odnosno identitet. Ovo ima dvostruko značenje. S jedne strane, Turlupin preuzima tuđi identitet, a s druge strane misli da je netko drugi.

Sve u svemu, Perutz na više stranica stvara višeslojni i duboki roman koji je toplo preporučljiv.

Oznake proizvoda