Uspomene jednog pionira


Ćiro Truhelka je svojim lijepim čitkim stilom iznio povijest života i djelovanja i sam je definirao svoju ulogu – ulogu pionira; na razmeđu stoljeća i svjetova, na vjetrometini ratova i etničkih sukoba, duhom i načinom življenja Evropljanin, djelovanjem vezan uz ukleti Balkan.
Izdavač: IK Vrijeme Zenica
$ 4,10

Kada je Ćiro Truhelka 1886. godine iz Osijeka polazio u Bosnu, osjećao se kao pionir koji se upućuje u prašumu. U ono je vrijeme Bosna bila na zlu glasu, zapisao je - pusta, divlja, neuglađena zemlja, ljudi opori i krvožedni; kuda god stranac prođe, vrebaju na nj hajduci i bundžije i gledaju u svakom Evropejcu neprijatelja.

Od tada pa sve do kraja života trudio se da izmijeni tu predrasudu. Život je posvetio traganju za dokazima neobične istorije i dragocjene tradicije Bosne i Hercegovine.
U autobiografiji “Uspomene jednog pionira”, Ćiro Truhelka se prisjeća pronalaženja prvih dokaza, skupljanja muzejskih zbirki, formiranja  Zemaljskog muzeja, dobrih i zlih ljudi, svih radosti i teškoća tokom mukotrpnih pokušaja rušenja jedne ružne predrasude u osvit velikog rata.    

Oznake proizvoda