Uvertira


Uvertira govori o bosanskoj reinkarnaciji Leopolda i Wolfganga Amedeusa Mozarta u Abdulahu Veladaru, ocu i sinu. Poput svojih slavnih prethodnika od prije dvjesto godina, on, umjesto Evropom, početkom devedesetih godina putuje po Bosni i Srbiji predstavljajući muzičko čudo od djeteta, Abdulaha Veladara sina.
Godina izdanja: 2018
Izdavač: Buybook
$ 10,95

Uvertira govori o bosanskoj reinkarnaciji Leopolda i Wolfganga Amedeusa Mozarta u Abdulahu Veladaru, ocu i sinu. Poput svojih slavnih prethodnika od prije dvjesto godina, on, umjesto Evropom, početkom devedesetih godina putuje po Bosni i Srbiji predstavljajući muzičko čudo od djeteta, Abdulaha Veladara sina. Međutim, kada 1995. godine njegov sin bude ubijen, život Abdulaha Veladara oca pretvara se u dvostruku potragu: za njegovim kostima rasutim u četirima grobnicama, te za prvim partiturama šestogodišnjeg Wolfija sa zavjereničkom namjerom da dokaže kako je u bivšem životu on bio Leopold, preduzimljivi i požrtvovani otac koji je pomagao svom sinu nesumnjivim koautorstvom, sa željom da ga učini još većim čudom nego što je bio.

Abdulah Veladar zatim osveti sina, ali srbijansko tužiteljstvo njegovu osvetu tretira kao terorizam i njemu zbog toga biva uskraćeno pokopati sina u Potočarima 11. jula. Ipak, traži da se pregršt njegovih koščica spusti uz uvertiru za Don Giovanija, jer se u tom kratkom djelu najbolje izražava njegov kratki život. Velika muzička nadarenost, ali i činjenica da su obojica završili u masovnim grobnicama, velikoj očinskoj boli Abdulaha Veladara, dovoljni su argumenti da povjeruje kako se u tijelu njegovog sina ponovo rodio Wolfi, ali u okolnostima koje mu nisu pružile šansu da se ostvari u muzici kao prije dva stoljeća.