IK Vrijeme Zenica

O NAMA

Izdavačka kuća Vrijeme osnovana je 1998. godine. Pažljivim planiranjem i istrajnim radom izborila se za zapaženo mjesto na bosanskohercegovačkoj kulturnoj sceni. Izdavačka kuća Vrijeme okuplja tim autora, urednika, dizajnera, lektora, ilustratora i fotografa koji je do sada priredio edicije Bosanski porteti, Kulturno pamćenje, Nova osjećajnost, Svjetska književnost, Klasici i Mišljen. Knjige objavljene u ovim edicijama postigle su izvrsne reakcije kritike i čitalačke publike koji su prepoznali visoke estetske i izdavačke standarde naše kuće. Vrijeme objavljuje pomno izabrane naslove domaćih i stranih autora na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku. Naša posebna izdanja – monografije, zbornici, studije i vodiči – odlikuju bibliofilski standardi i kvaliteti.

mail_outline

vrijemem@gmail.com

phone

+387 (0) 32 462-642

location_on

Armije BiH 2
72 000 Zenica
Bosna i Hercegovina

Sortirajte kao
Prikaz
po stranici

Odabrane drame

Knjiga Odabrane drame sadrži njegove najznačajnije drame: Buđenje proljeća, Lulu (Zemaljski duh, Pandorina kutija), Markiz von Keith, Cenzura. Opća karakteristika svih njegovih likova jeste jezivo besudbinstvo, svi su odreda brencajući mehanizmi koji se koprcaju na krutim žicama; i upravo su zbog toga izrazito potresni i sugestivni.
$ 6,85

Uspomene jednog pionira

Ćiro Truhelka je svojim lijepim čitkim stilom iznio povijest života i djelovanja i sam je definirao svoju ulogu – ulogu pionira; na razmeđu stoljeća i svjetova, na vjetrometini ratova i etničkih sukoba, duhom i načinom življenja Evropljanin, djelovanjem vezan uz ukleti Balkan.
$ 4,10

Igra u svitanje

Iako postavljene u pozadini izblijedjelog Hapsburškog carstva, Schnitzlerove su priče zapanjujuće suvremene po svom pogledu, a ova zbirka novih prijevoda sigurno će austrijskog autora, koji je umro 1931. godine, osvojiti novim poštovaocima. U devet kratkih priča i novela, univerzalne teme života - žudnja za erotskim ispunjenjem, krhkost ljubavi, čežnja za bogatstvom i naglost smrti - psihološki se ispituju u snovima, unutrašnjim monologima i otkrivajućim zapletima.
$ 5,20

Široka zemlja i druge drame

Artur Schnitzler ubraja se u najznačajnije predstavnike bečke moderne. Odlika Schnitzlerova djela jesu njegovi živopisni tipovi likova u modernom društvu. Njegova su djela povik protiv konvencija i lažnog morala, i glas su za slobodu umjetničkog izražavanja.
$ 6,85

Mehmed paša Sokolović

Knjiga Mehmed-paša Sokolović, slavnog turskog historičara, novinara i pjesnika Ahmeda Refika Altinaya, dojmljiva je priča o životu bosanskog dječaka, koji je zahvaljujući velikom talentu, predanom učenju i radu postao jednim od najmoćnijih ljudi svoga doba.
$ 5,20

Noću ispod kamenog mosta

Noću ispod kamenog mosta jedno je od briljantnih djela svjetske književnosti 20. stoljeća; to je i roman, i knjiga pripovjedaka, i dramski tekst.
$ 5,20

Valovi

Ključan simbol romana sadržan je u naslovu: more svojim valovima oslikava nestalnost i nestabilnost književnog subjekta; u ovom su djelu pogled i život hladniji, ironija duhovnija, riječ preciznija, a sveukupan habitus neudobniji – više umjetnički i više okrenut svijetu; dijalozi zvuče kao kad padaju kapljice u pećini, kao kratki udari – jednolični, ali puni atmosfere… umjetnost je sumnja, samodisciplina, melodija i san…
$ 5,20

Osam prizora na jezeru Biva

Osam prizora na jezeru Biva najpoznatije je djelo Maxa Dauthendeya, čiji je nastanak potaknut piščevim boravkom u Japanu, a čija je inspiracija bila poznata serija slika prirodnih ljepota krajolika u okolici jezera Biva, u tadašnjoj japanskoj provinciji Ōmi, istočno od Kjota.
$ 5,20