William Shakespeare

(tačan datum rođenja je nepoznat, kršten 26. aprila 1564. - 23. april 1616.)

Engleski pjesnik, dramatičar i glumac. Smatraju ga engleskim nacionalnim pjesnikom i po mnogima je najveći dramatičar svih vremena. Rodio u gradiću Stratford na rijeci Avon, u grofoviji Warwickshire, Engleska. Shakespeare je išao u školu u svom rodnom gradu gdje je učio latinski i osnove grčkog jezika. Godine 1582. oženio se s Ann Hathway s kojom je dobio kćer Susann i blizance Hamneta i Judith. Dolaskom u London, u razdoblju između 1589. i 1592. godine, mladi se Shakespeare upoznaje s pozorišnim životom te svoje stvaralaštvo započinje pisanjem komedija s plautovskim elementima, historijskih drama i svoje prve tragedije Tit Andronik. Bio je i osnivač i suvlasnik pozorišta Globe, na kojem je visila zastava sa svim dobro poznatim natpisom – Cijeli je svijet pozornica. Napisao je 37 drama, koje se dijele na kraljevske drame ili historije, komedije, tragedije i romantične igre. Danas su mu najpoznatije drame: "Rikard III", "Romeo i Julija", "Ukroćena goropadnica", "Mletački trgovac", "Na tri kralja ili Kako hoćete", "Hamlet", "Othello", "Kralj Lear", "Macbeth", "Mjera za mjeru", "Vesele žene Windsorske" i mnoge druge. Njegovi su dramski karakteri jaki ljudi koji su se našli u odlučujućim životnim situacijama, a prikazani su bogatim pjesničkim jezikom koji nijedan autor nikada nije uspio nadmašiti. Shakespeare- ovi soneti su zbirka od 154 pjesama koje se bave takvim temama kao: ljubav, ljepota, politika i smrtnost. William Shakespeare umro je 1616. godine. Njegova supruga Anne umrla je 1623. godine, u dobi od 67 godina. Shakespeare je sahranjen u crkvi u Stratfordu.

Sortirajte kao
Prikaz
po stranici

Koriolan

Koriolan je tragedija Williama Shakespearea, za koju se vjeruje da je napisana između 1605. i 1608. Predstava se temelji na životu legendarnog rimskog vođe Kaja Marcija Koriolana. To je jedna od posljednje dvije tragedije koju je napisao Shakespeare, zajedno s Antonijem i Kleopatrom.
$ 1,65

Hamlet

Duh kralja Danske govori svom sinu Hamletu da se osveti za njegovo ubistvo ubijanjem novog kralja, Hamletovog ujaka. Kako bi provjerio njegovu iskrenost, Hamlet se obraća za pomoć trojici igrača koji izvode predstavu u kojoj je Hamlet dodao scene koje rekreiraju ubojstvo koje je duh opisao.
$ 1,65